Påskeharen og den rigtige hare

Filed in Viden by on 16. april 2017 0 Comments

Mon I har haft besøg af påskeharen i dag? Det har vi – og hvor er det skønt med glade børn, der løber omkring ude i forårssolen og leder efter påskeæg. Jeg forestiller mig, at der er nogle høns rundt omkring, der er misundelige. Tænk sig at være påskehare og kunne lægge chokoladeæg!

Apropos høns, så læs om et sjovt ægge-eksperiment – med rigtige æg – lige her.

Foto: europæisk hare, Andreas Eichler, Wikimedia Commons, uddrag

Traditionen med påskeharen oprandt i Tyskland i 1600-tallet. I Danmark betragtede vi harer som skadedyr, så det var først i 1900-tallet, at vi tog ideen til os. I starten var det børnene, der byggede en rede til påskeharen. Hvis børnene havde været søde, så kom påskeharen forbi med flotte æg, som den lagde i reden. I dag kommer påskeharen helt af sig selv – sikkert uanset om børnene har været søde eller ej – og gemmer æg rundt om i haven. Påskemorgen står den derfor på æggejagt i mange danske hjem!

Den europæiske hare

Vi er vilde med påskeharen – men også med den rigtige hare! Efter at vi er flyttet på landet, har vi glæde af haren næsten dagligt, når vi kører børnene i skole. Det er dejligt livsbekræftende, at se de forårskåde harer løbe rundt på markerne. Hvis I bor i et byområde, så var det måske en idé til en lille udflugt?

Det er den europæiske hare (Lepus europaeus på latin), der findes i Danmark. Den findes over hele landet, men vi ser den ikke særlig tit – primært fordi den er mest aktiv ved skumringstid og om natten, men også fordi, der er blevet færre af dem. Faktisk er bestanden faldet til en tredjedel af, hvad den var, da jeg var barn – men det er jo også en del år siden!

For at haren skal trives, skal den have føde hele året rundt. Om sommeren æder den primært urter, græsser og afgrøder, mens den om vinteren især lever af kviste, skud, bark og frugt. Men den skal også have læ for vind og vejr samt dækning mod rovdyr. Noget der kan være svært at opfylde i områder med intensivt landbrug.

Haren kan forveksles med vildkaninen, men kaninen har kortere ører og bagben og mangler også de mørke områder yderst på ørerne.

Vidste I at

  • Haren er et af Danmarks hurtigste pattedyr. Den kan løbe op mod 80 km/t.
  • Hos haren kaldes hunnen en sætter og hannen en ramler.
  • Haren kan få 3-4 kuld unger i løbet af en ynglesæson.

Hvis I vil vide mere om, hvad haren er for en fætter, så læs om den på Skoven i skolen.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *