Kender du din fødselssten?

Filed in Viden by on 24. marts 2017 0 Comments

Fødselssten, månedssten, lykkesten – kært barn mange navne, men alligevel er det ikke et særligt kendt fænomen i Danmark. Fødselssten er sten, der forbindes med årets måneder. De bruges ofte som symbol for den måned, hvor bæreren er født. Efter sigende har disse sten en magisk virkning og bringer bæreren forskellige evner eller egenskaber. I nogle lande som fx USA er fødselssten almindeligt brugt.

Ideen om fødselssten har sin oprindelse i Anden Mosebog, hvor der er en beskrivelse af en ceremoniel brystplade besat med 12 ædelsten. Hver af stenene repræsenterede en af Israels 12 stammer. Hvilke ædelstene der nøjagtig var tale om, ved man ikke præcist.

Ædelstenene blev i det første århundrede af vores tidsregning knyttet til de 12 stjernetegn i dyrekredsen – og senere til de 12 måneder af året. Tanken var, at hver af ædelstenene havde særlige effekter, der virkede, hvis man bar dem på det rette tidspunkt af året. I flere århundreder var der derfor tradition for at eje alle tolv ædelstene og skifte dem hver måned. Det var dog kun de færreste, der havde råd til dette, så på et tidspunkt blev traditionen ændret, så man kun bar den ædelsten, der symboliserede ens fødsel.

Foto: marts måneds fødselssten er akvamarin

Rundt om i verden er der forskellige fødselssten forbundet med de forskellige måneder. Mest kendt i nyere tid er den liste, som blev vedtaget i 1912 af de amerikanske juvelerer. Mon ikke den blev fastlagt for at øge salget af smykker?

Find din fødselssten

Nedenfor er en liste over de sten, der ofte forbindes med de enkelte måneder. Som det ses har nogle måneder flere sten tilknyttet, mens andre kun har én. Mon I kender dem alle? Jeg blev i hvert fald nødt til at slå et par stykker af dem op.

 • Januar – granat
 • Februar – ametyst
 • Marts – akvamarin, blodsten
 • April – diamant
 • Maj – smaragd
 • Juni – perle, månesten
 • Juli – rubin
 • August – peridot, sardonyx
 • September – safir
 • Oktober – opal, turmalin
 • November – citrin, topaz
 • December – tyrkis, zircon

Selv om der ikke er megen videnskab over emnet, kan det alligevel være sjovt at fordybe sig i de historier og den overtro, der er forbundet med de forskellige fødselssten. Tjek fx

 • Hvor i verden findes din fødselssten?
 • Hvordan får man fat i den?
 • Hvad bruger man den til?
 • Har du selv et eksemplar af din fødselssten?
 • Hvilke myter er der knyttet til den?

God fornøjelse med at fordybe jer i jeres fødselssten!

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *