Hvad mon en blomstringsudsigt er?

Filed in Viden by on 31. marts 2017 0 Comments

Det er noget, man finder i Japan. Man ser det på ét bestemt tidspunkt af året. Og selv om det ikke er en vejrudsigt, så har det alligevel noget med vejret at gøre. Mon I kan gætte, hvad det er?

Det giver måske lidt sig selv, da de fleste ved, at man i Japan er vilde med kirsebærblomster. Sakura, som de hedder på japansk. Så vilde, at man allerede i januar udsender den første blomstringsudsigt. Den opdateres løbende, for den viser, hvornår de forskellige områder i Japan kan forvente, at kirsebærtræernes blomster springer ud. Vind og vejr kan være årsag til, at blomstringen starter enten tidligere eller senere end normalt – og kan også forlænge eller forkorte blomstringen. Blomstringen starter normalt i syd og bevæger sig derefter langsomt mod nord. Så mellem marts og maj er der altid et eller andet sted i Japan, hvor kirsebærblomsterne er på deres højeste.

Foto: den seneste blomstringsudsigt for kirsebærtræerne i Japan, Sakura weathermap

Blomstringsudsigten spiller en vigtig rolle. Den bruges til at finde de bedste steder at beundre blomsterne og til at koordinere med familie og venner. Alle samles nemlig til Hanami, som traditionen med at se på blomster hedder på japansk. Flertallet flokkes til picnic under de blomstrende kirsebærtræer.

I Tokyo forventes blomsterne at være fuldt udsprunget i denne weekend, selv om temperaturen ligger på 5-10 grader. En kold fornøjelse! I Danmark skal vi vente en måned eller to, før vi får fornøjelsen, men så er der jo en chance for dejligt vejr.

Foto: blomstrende kirsebær, Pixabay

De ikoniske kirsebærtræer repræsenterer skønhed, fornyelse og livets flygtighed. De tjener som en visuel påmindelse om, hvor dyrebart og usikkert livet er. Meget passende – for blomstringen er virkelig billedskøn, om end kortvarig, og den indvarsler ofte den varme tid.

Sakura i Danmark

Selv om I ikke har planer om at tage til Japan her i foråret, så er det jo stadig muligt at favne foråret ved at fejre, at kirsebærtræerne springer ud. I Japan går hele landet amok i pink. Hvad siger I til Cherry Blossom Pepsi eller Starbucks sakura latte? De produkter bliver nok svære at opdrive i Danmark, men man kan jo pakke det lyserøde tæppe, sætte sig under de blomstrende træer og byde på lyserøde marengs.

Tro det eller ej, men faktisk har vi også en Sakura Festival i Danmark. Den afholdes for tiende gang den 29-30. april i København. Her bliver de blomstrende kirsebærtræer i Langelinie Park fejret. Måske en idé til en udflugt? Programmet kan findes her.

Hvis I ikke har nogle kirsebærtræer i nabolaget, så er dette måske en anledning til at plante et træ eller to i haven?

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *