Det er vinter

Filed in Aktiviteter by on 4. december 2016 0 Comments

Det er vinter – i hvert fald her på den nordlige halvkugle. De fleste børn elsker denne årstid. Der skal fejres jul og nytår. Måske kommer der sne, så man kan kælke og stå på ski. Der skal hygges foran brændeovnen. Og i weekenden kan man sove længe. What’s not to love?

Alligevel kan jeg ikke rigtig lide vinteren. Den er mørk og kold, og alting er så upraktisk. Fik jeg nævnt, at den er mørk og kold? Men jeg har faktisk en familie, der elsker vinter. Så i år har jeg besluttet at favne vinteren – uanset om den byder på sne eller ej. Så hvad skal vi glædes over her til vinter? Hvad skal vi nå inden verden igen springer ud i grønt?

solsortFoto: solsort, Pixabay

Vi skal først og fremmest i skoven at samle grene og kogler. Haven og huset skal nemlig pyntes med naturens egen pynt. Og når vi er i skoven, så skal vi selvfølgelig kigge efter dyrespor. Hvem har mon gået her? Hvem har spist af denne kogle? Hvem er det, der laver den lyd? Selv om det er koldt, skal vi have picnic med. For er der noget bedre end bål, varm kakao og nybagte boller, når det er mørkt og koldt? Hjemme igen, skal vi lave vores eget fuglefoder. For fuglene i haven skal også have det godt.

Hvis der falder sne, så står den på snemænd, vandreture i sneen og sneboldkamp. Vi skal ud at kælke og stå på ski. Måske skal vi tegne i sneen med fortyndet frugtfarve. Der skal laves engle i sneen, fanges snefnug på tungen og rystes sne af grenene. Og vi skal helt bestemt prøve at lave ahornkarameller i sneen (inspireret af Laura Ingalls Wilders skønne Det lille hus i den store skov). Det er tilsyneladende ret enkelt. Ahornsiruppen skal blot koges ind – til den er ca. 110 grader – og så hældes over sne i en skål. Derefter er den klar til at spise. Hvis der ikke kommer sne, så er jeg fristet til at prøve at lave rigtige ahornkarameller i stedet. Se Skoven i Skolens opskrift her. Hvis I vil vide mere om ahornsirup, så læs Det lille hus i den store skov eller mit tidligere indlæg om emnet.

Men jeg har også andre idéer til at lokke mig – og andre, der ikke er så vinterglade – udenfor. Vi skal lave skattejagt og foto-reportager, fryse sæbebobler og lave is-kunst, og meget mere. Vi skal også helt klart lave islygter igen. Se mit indlæg fra sidste år her. Islygterne lyser så dejligt op. I år vil vi dog prøve at bruge en isstjerne-form. De kan købes forskellige steder på nettet. Følg med her på bloggen, hvis I vil vide, hvordan disse idéer spænder af.

Et af mine problemer med vinteren er som sagt mørket. Men i år vil vi mærke mørket og nyde, det er vinter. Vi vil nemlig holde mørkning. Det er en gammel tradition, hvor man sidder stille inden døre uden lys, mens aftenmørket falder på. Måske vi tænder et par stearinlys og læser historie – men hvis ikke, så skal vi bare snakke om dagen, der er gået, over en kop te. Det er godt, at sidde sammen der i skumringen og mærke roen sænke sig.

God vinter!

 

Tags: ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *