Overnat i et shelter

Filed in Udflugter by on 2. september 2016 1 Comment

Vinden suser i træerne, en ugle tuder og noget pusler i skovbunden. Ovenover skinner stjernerne på en mørk himmel. Overnatning i det fri er en skøn og anderledes aktivitet at være sammen om – og selv om sommeren er på retur, kan I nå det endnu. I kan slå et telt op eller hvad med at prøve noget nyt? Book et shelter – det er ofte gratis og dejligt nemt.

Shelter LUMOFoto: overnat i arkitekttegnet shelter i Det sydfynske øhav, LUMO arkitekter

Gennem de seneste år er der blevet etableret primitive lejrpladser mange steder, så nu kan vi bare tage ud og være i naturen; ligesom man kan i Sverige. Der er mange muligheder, og det er blot at vælge en lokalitet.

 1. I kan gå ind på Naturstyrelsens Ud i naturen og finde et shelter. Ud i naturen har shelters over hele landet. Visse shelters kan bookes på forhånd, og det er måske meget rart, når man har børn med. For hvert sted kan I se, hvor mange der er plads til, og hvilke faciliteter der er. Find et ledigt tidspunkt og book – enten direkte på hjemmesiden eller via mail. Mange steder er der plads til to familier, så I kan jo overveje at tage flere afsted. En lille advarsel: bor I på Sjælland skal I booke i god tid.
 2. Hvis man allerede er på farten og gerne vil finde et shelter, kan man hente Shelter app’en. Den giver et godt overblik. Den muliggør også søgning ud fra specifikke kriterier.
 3. Mange kommuner og private tilbyder også muligheden for at sove i shelter, så prøv at google jeres destination. Fx er der for Ø-havet lavet et særlig site, Book en shelter, som giver overblik over de lokale shelters. Det koster noget at overnatte på de fleste af disse pladser. Til gengæld sørger lodsejerne for, at de bliver holdt pæne og rene.
 4. Før I tager af sted, skal der pakkes. I får brug for liggeunderlag og soveposer – og afhængigt af hvor komfortabelt det skal være og hvor langt I skal gå, ja, så kan I også pakke hovedpuder, myggenet (om sommeren) og noget til at hænge for indgangen. Jeg kunne også godt finde på at pakke en lille kost og skovl, og her sidst på året er det også rart med et par lommelygter.
 5. Der er  også andre ting, man skal overveje at pakke: sovebamser, regntøj, skiftetøj, nattøj, toiletsager og toiletpapir.
 6. For børn er det at overnatte i det fri lig med hygge og eventyr. Og er der noget mere eventyrligt end lejrbål? De fleste steder er der bålpladser. Man kan enten samle tørt brænde i skovbunden eller medbringe eget brænde. Husk også noget at tænde ild med – og et par knive til at snitte optændingsspåner og snobrødspinde. Hvis der ikke er en vandhane, ja så får I også brug for at medbringe vand.
 7. Lav en god snobrødsdej hjemmefra (en langtidshævet udgave kan anbefales), køb nogle pølser og skumfiduser – og så er det bare at printe nogle lejrbålssange med stor tekst for at sikre stemningen. Børnene vil sikkert elske blot at drøne rundt i skoven, men måske de også har lyst til at høre historie omkring lejrbålet? Hvis der skal læses, så kan Josefine Ottesens hullerik-serie anbefales – eventuelt som lydbog. I kan læse, hvad jeg tidligere har skrevet om serien her.
 8. Men man kan jo ikke leve af skumfiduser alene (selv om nogle børn måske vil argumentere for, at det kan man faktisk godt), så husk at pakke noget at spise og drikke – og noget at spise og drikke af. Engangsservice er dejligt nemt og det samme er retter, der allerede er forberedt: kartoffelsalat og frikadeller til aftensmad, hjemmebagte boller og syltetøj til morgenmad – eller kast jer ud i nogle af de frysetørrede produkter, der kan købes i alle friluftsbutikker. En gryde til bålet eller et Trangia-sæt er et must, så I kan koge vand til varme drikke.
 9. Hvis I er heldige at være af sted på en stjerneklar nat, så overvej at anskaffe en stjernehimmel-app, så I kan finde ud af, hvor de forskellige stjernebilleder er. I kan læse mere her.
 10. Aflever shelteret som I gerne selv vil modtage det. Tag alt affald med jer og læg det i en skraldespand – det må ikke graves ned, da rævene graver det op igen. Forretter I nødtørft, så husk at grave det ned – toiletpapir i naturen ser ikke godt ud.

Rigtig god fornøjelse med jeres overnatning i det fri!

Hvis I kommer tilbage fra en overnatning i shelter og tænker, ‘Det skal vi bare gøre noget oftere’, ja så kan I jo overveje at bygge et shelter i jeres have i stedet for et legehus. Shelters kan fx købes gennem Oksbøl Savværk eller Mini Shelters. Jeg har ikke personlig erfaring med disse firmaer, da vi desværre ikke har plads til et shelter i haven.

 

Tags:

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Sophie siger:

  Det må vi prøve 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *