Artiskokker
Artiskokker er smukke og velsmagende grønsager – men vidste I, at det faktisk er plantens blomsterstand man spiser?
Artiskokken (Cynara scolymus) stammer fra Middelhavsområdet, hvor den har været kendt i mere end 2000 år. Så mon ikke romerne spiste artiskokker? De var jo efter sigende livsnydere.
Artiskokken tilhører kurvblomst-familien og er beslægtet med tidsler – som de også ligner. Hver blomsterkurv består af mange blomster. Blomsterne er kønne, men hvis man skal spise artiskokker, så skal man høste de lukkede blomsterstande før blomstringen. Se en timelapse video her af en blomsterstand hos artiskok, der har fået lov til at folde sig ud.
Foto: blomsterstand hos artiskok, Pixabay
Der er højsæson for artiskokker i juli-september, så det er nu, der skal spises løs. Artiskokker findes i mange forskellige varianter. Nogle artiskokker er aflange og spidse – andre er kuglerunde. Nogle har spidse bladtorne – andre ikke. Farverne varierer også fra lysegrøn til mørklilla. Fælles for dem alle er dog, at de smager godt.
Det er bunden (selve blomsterbunden) og de nederste dele af bladene (kurvens svøbblade), der spises. Bunden er dækket af en masse hår, som fjernes. Hårene er faktisk en del af blomsteranlæggene. Hvert af de små tern i bunden, bliver til en blomst – lige som I måske kender det fra solsikker?
Ved tilberedningen, så skyl artiskokkerne i vand – eventuelt med lidt salt i, og kog dem i en halv times tid i rigeligt, velsaltet vand. Lad dem dryppe af med bunden i vejret. Server med fx smør, balsamico eddike eller aioli.
Hvis I får lyst til selv at dyrke artiskokker, så find et næringsrigt og veldrænet sted med sol og læ – og god plads. Find et sted allerede nu, så det er klart til foråret. Artiskokker skal nemlig sås indendørs allerede i februar, så planterne har længst mulig tid til at udvikle sig. De kan plantes ud i slutningen af april. Pluk de første blomsterstande på et tidligt stadium, da det sætter gang i yderligere blomsterdannelse. Hvis I plukker ofte og holder dem godt vandet og gødet, så kan I høste til hen i oktober.
God fornøjelse!