Sandheden om dovendyret

Filed in Verden by on 28. juli 2016 0 Comments

Sommeren indbyder til at sætte tempoet ned – til at dovne i hængekøjen og lave ingenting. Helt så dovne som ægte dovendyr bliver vi dog næppe. Dovendyret hviler nemlig helt op til 20 timer i døgnet. Ret imponerende, ikke sandt? Spørgsmålet er dog, hvordan det kan overleve på den vis?

Dovendyret lever i Syd- og Mellemamerikas regnskove. Her tilbringer det hele dagen i trætoppene, hvor det hænger under grenene og gumler på blade. Den største trussel er rovdyrene; især harpyørne og jaguarer har dovendyr på menuen. Det er svært at forestille sig, hvordan verdens langsomste pattedyr, der kun kan bevæge sig få meter i minuttet, kan undslippe dem.

DovendyrFoto: tretået dovendyr, Pexels

Men sagen er, at alle dovendyrets bevægelser foregår i langsomt tempo – hvis det ikke ligefrem hænger helt stille – så dovendyret undgår simpelthen, at rovdyrene får øje på det. Dovendyret bliver også beskyttet af den lange, grove pels, der ofte er overgroet med grønne alger. Det giver en perfekt grøn-brun kamuflage.

Så sandheden om dovendyret er faktisk, at det ikke er dovent – det er blot utroligt forsigtigt!

 

Se mere her

 

Andre fakta om dovendyret

  • Fordi dovendyret ofte hænger med ryggen nedad, så har den også tæt pels på maven for at beskytte maven mod regnen, der drypper ned på den.
  • Dovendyret er mest udsat, når det skal på toilettet. I stedet for at besørge oppe i trækronerne, hvor det ellers holder til, så foregår det nemlig af ukendte årsager nede på jorden. Heldigvis skal dovendyret kun klatre den lange vej ned 1-2 gange om ugen.
  • Dovendyret har 10 cm lange kløer, som den bruger til at klatre og holde fast med – men også til forsvar.
  • Der findes i dag fem arter af dovendyr: der er to arter af totåede dovendyr, som har to kløer på forbenene, og tre arter af tretåede dovendyr, som har tre kløer på forbenene.
  • De nulevende dovendyr havde en gigantisk forfader, kæmpedovendyret, der uddøde for ca. 10.000 år siden. Den kunne veje op til 4 tons og var op til 6 meter lang; det vil sige større end en mammut!
  • Dovendyr tilhører pattedyrordenen gumlere (Edentata) sammen med bæltedyr og myreslugere.

 

Tags:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *