Udklæk sommerfugle

Filed in Aktiviteter by on 7. juni 2016 0 Comments

Har I prøvet at udklække sommerfugle? Det kan varmt anbefales. Vi har gjort det flere gange, og børnene elsker det. Det er fascinerende at opleve en af naturens mest fantastiske forvandlinger helt tæt på.

Vi har snydt genvej og købt sommerfuglelarverne på nettet. De kan købes enten direkte fra Insect Lore eller gennem danske forhandlere som fx Den Gamle Skole eller Legeakademiet. Larverne er af arten Tidselsommerfugl (Vanessa cardui). På engelsk hedder den meget farverigt Painted Lady.

TidselsommerfuglFoto: Tidselsommerfugl, Luc Viatour

Larverne kommer i en lille plastikbøtte, som indeholder alt det mad, de skal bruge for at vokse sig store. Efter en uges tid vil de begynde at hænge ned fra loftet og blive til pupper. Når pupperne er et par dage gamle, kan de forsigtigt flyttes over i et bur. Man kan sammen med larverne købe et sommerfuglebur af net, der kan foldes sammen, når det ikke er i brug. Meget anvendeligt – også når børnene fanger sommerfugle i haven.

Når pupperne klækker, kommer der de smukkeste sommerfugle ud – det er lidt magisk! Husk at sætte nogle grene ind i buret, så sommerfuglene har noget at sidde på, mens de tørrer deres vinger. I kan vælge at beholde sommerfuglene nogle dage for at nyde det smukke syn, før I slipper dem ud i haven – men husk så at fodre dem med fx sukkervand i en skål og overskårne bananer.

Hvis I finder larver af sommerfugle ude i naturen, kan I sagtens tage nogle med hjem! Mange larver lever af brændenælder, så kig efter dem der. I behøver ikke et stort sommerfuglebur af net. I kan bruge et stort syltetøjsglas med et låg af fx gaze eller tyl. Sæt dem indenfor et sted uden direkte sol og træk.

Det er endnu mere spændende selv at finde larver og fodre dem op end at købe dem – for hvilken sommerfugl bliver de til? Det er vigtigt, at I bemærker, hvilken slags plante larverne sad på. I skal nemlig fodre dem med blade fra den samme slags plante – og de skal hele tiden have adgang til friske blade. Lån eventuelt en bog på biblioteket, så I kan se, hvad det er for en slags sommerfugl – eller find den på nettet.

God fornøjelse!

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *