Magnolie

Filed in Viden by on 8. maj 2016 2 Comments

I mange gamle haver står der lige nu overdådigt blomstrende magnolier. De små træer med de store hvide eller lyserøde, velduftende blomster får en til at stoppe op – er det et drømmesyn eller er man trådt direkte ind i et eventyr?

Magnolier er faktisk lidt eventyrlige. De tilhører nemlig en af de ældste familier af blomstrende planter. Familien er 100 millioner år gammel og altså fra den tid, hvor der levede dinosaurer. Jordens kontinenter var dengang placeret samlet i Laurasia og Gondwanaland. Da kontinenterne senere blev spredt fra hinanden, blev også magnoliens oprindelige udbredelsesområde opdelt. I dag har magnolien derfor en disjunkt udbredelse – den findes både i Asien og i Amerika. Som kuriosum kan nævnes, at man faktisk har fundet 20 millioner år gamle fossile træer af Magnolia acuminata; en magnolie der også i dag er hjemhørende i Nordamerika.

MagnoliaFoto: Pixabay

Magnoliens blomster sidder skruestillet på en lang blomsterakse. Bægerbladene og kronbladene er oftest ens. Man formoder, at de oprindeligt blev bestøvet af biller. For at undgå skader fra de bestøvende biller, er magnoliens frugtblade meget kraftige. Også de grønne blade, der først dukker op, når blomstringen aftager, er kraftige og læderagtige. Magnolie er tæt beslægtet med laurbær.

Man har dyrket magnolie længe – helt tilbage til 600-tallet i Kina og Japan. Magnolien blev blandt andet plantet i tempelhaverne, fordi den blev anset som symbol på renhed. Planten blev bragt til Europa i 1700-tallet. I danske haver ser vi især Magnolia x soulangeana med lyserøde, tulipanformede blomster og Magnolia stellata med hvide spredte blosterblade – men i dag findes der faktisk mange forskellige sorter. Får I ligesom jeg lyst til at plante en magnolie i haven, så er det blot at finde et sted med læ. Jeg har allerede udset mig et sted til en magnolie. Den bliver plantet til efteråret.

 

Tags: , ,

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Margaret Currie siger:

  How lovely to have Magnolias blooming.
  We also have beauty, but it is with the last of the colour in the leaves as they fall!

  • Heidi Elberling siger:

   Fall colours are so beautiful!

   ‘Autumn is a second spring when every leaf is a flower.’
   ― Albert Camus

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *