Bønnestagen

Filed in Aktiviteter by on 20. maj 2016 0 Comments

Vi elsker eventyr og har lige læst Hans og bønnestagen. Mon I husker historien? Den handler om den fattige Hans, der sælger familiens eneste ko for 5 magiske bønner. I løbet af en enkelt nat vokser der en kæmpe bønnestage op, og vi følger Hans, når han klatrer op i bønnestagen til en verden over skyerne.

Vi får altid lyst til at eksperimentere med bønner i køkkenhaven, når vi læser eventyret. Vi har dog aldrig fået det gjort, men i år skal det være. Det kan nemlig stadig nås. Vi har købt pralbønner (Phaseolus coccineus) af sorten Scarlet emperor. Den får de flotteste røde blomster og vokser godt til. Vi er spændte på, om den vokser helt op i himlen.

PralbønnerPralbønnen kommer oprindeligt fra Peru, så den er varmekrævende. Derfor forspirer vi den indenfor. Så kan vi også bedre følge med i, hvor hurtigt småplanterne vokser. De har nemlig en imponerende kraftig vækst, og vi har tænkt os at måle, hvor hurtigt de vokser.

Når nattetemperaturen er konstant over 10 grader, planter vi dem ud i køkkenhaven. Der er en god grund til, at de hedder pralbønner, så vi skal have lavet et solidt stativ, de kan klatre op ad. De bliver nemlig et par meter høje – eller mere, så vi må skaffe bambusstænger på omkring 3 meter.

Bønnerne smager bedst, når de ikke er mere end 10-20 cm lange, så vi skal huske at høste dem i tide. Vi glæder os allerede til at spise dem – serveret kogte med hvidløg, citronskal og parmesan. Vi vil dog også lade nogle af bælgene sidde. Så kan vi høste bønner, som vi kan så igen næste år. Men i første omgang skal vi så de indkøbte bønner – det bliver spændende at se, om de er magiske!

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *