Krokus

Filed in Viden by on 9. april 2016 0 Comments

De tidlige forårsblomster er ved at være væk, men vi har stadig enkelte krokus i vores have. De holder længe i det relativt kolde forår. Det er skønt med de blå-lilla farveglimt, mens vi venter på at alt skal grønnes og springe ud. Jeg har tænkt på krokus et stykke tid – lige siden jeg for et par uger siden på en dag med blid sol besøgte Kongens have i København. Det smukke krokustæppe satte virkelig tankerne i gang. Det er for sent at se det i år, men et besøg næste år i det tidlige forår kan anbefales. Og det kan en tur til Husum i Slesvig også. Der kan de byde på 4 millioner lilla krokus – overvældende!

Vi har tænkt os at lave vores eget krokustæppe, så vi er i fuld gang med at planlægge, hvor vi til efteråret skal lægge krokus i plænen. Tæppet skal formes som en stjerne og placeres, så vi kan se det inde fra huset. Måske det også er noget for jer? Det er nemt at lave hullerne i plænen med en greb, og hvis man skal have lagt rullegræs, ja så er det blot at lægge løgene på jorden, før man placerer græsset. Det eneste man skal være opmærksom på er, at man ikke må slå græsset på løgplænen før i juni.

KrokusFoto: Oliver Franke/ide stampe GmbH

Nu skrev jeg løg, men faktisk er krokus botanisk set ikke en løgplante, men derimod en knoldplante. Det vi kalder løget er en stængelknold, som hvert år visner væk, hvorefter der dannes en ny oven på den gamle. Krokus hører til irisfamilien og har altså mere til fælles med gladiolus og iris end med de andre forårsblomstrende løgplanter som vintergæk og tulipan.

Ud over at krokus pynter i haven, så har vi mennesker også gavn af den efterårsblomstrende safrankrokus (Crocus sativus). Den har været dyrket som krydderi siden oldtiden. Krydderiet har en unik smag og giver maden en orange-gul farve. Safran er efter sigende verdens dyreste krydderi. For at få 1 kilo safran skal der ifølge Dagbladet Børsen høstes mellem 75.000 og 100.000 blomster. Safran består nemlig kun af de tørrede røde støvfang fra krokussen – og så er en pris på 13.000 kr. pr. kilo jo mere forståelig.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *