Hullerikkerne

Filed in Anmeldelser by on 23. marts 2016 1 Comment

Foråret er på vej, og det er endelig ved at være tid til udendørs sjov og ballade. Som inspiration anbefaler jeg Josefine Ottesens dejlige eventyrserie om Hullerikkerne fra Syvstammetræet. Serien bringer os ud i den danske natur og er god som højtlæsning for de 5-10 årige og selvlæsning fra omkring 9 år.

Nu om dage er det de færreste, der ved, hvad en hullerik er, så her kommer Josefine Ottesens forklaring.

Hullerik: et cirka 7 cm stort, menneskeagtigt væsen med træagtige ører, kraftige kløer på tæerne, en usædvanlig god hørelse og et dårligt nattesyn. Hullerikker ses ofte i ældre træer, hvor huller efter afbrækkede grene synes at være deres udklækningssted.

I bøgerne følger vi de tre hullerikker Birk, Ask og Ella – og hører om deres venskab, skænderier og slåskampe – og om deres oplevelser i naturen omkring deres hjem Syvstammetræet – men også om deres eventyr væk fra træet. De får nye venner og møder farlige fjender. Det bliver dog aldrig rigtigt uhyggeligt, og der er ikke langt til det næste grin – eller fnis. For Josefine Ottesen bruger også ord som ’prut’ og ’bøvs’. Hullerikkerne er dumdristige, rapkæftede og tænksomme – præcis ligesom menneskebørn.

Hullerikkerne

Historien er velfortalt, men kommer lidt langsomt fra start. Vi måtte dog hurtigt overgive os og har nu læst alle fire bøger i serien i rap. Mine piger elsker at være udenfor – og med en far og mor, der er henholdsvis geograf og biolog, ja så skulle man tro, at de fik rig lejlighed til det. Men fakta er, at vores liv – som alle andres – er ret fortravlet. Men så giver bøger som Hullerikkerne fra Syvstammetræet dem lejlighed til i fantasien at begive sig ud i skov, eng, sø og mose for at møde egern, ugler, flagermus, tudser og mange andre dyr.

De fire bøger i serien Hullerikkerne fra Syvstammetræet kan købes – eller lånes på biblioteket eller på eReolen. De findes også på eReolen som lydbøger i Josefine Ottesens dejlige oplæsning – perfekt til lange køreture, hvis I skal på tur i påsken.

  • Heltemod og kragelort
  • Lynild og ormehug
  • Vingesus og odderplask
  • Rævehørm og sejrshyl

HullerikerMin yngste har kastet sig over de fire bøger i Josefine Ottesens Læs og oplev-tillægsserie om hullerikkerne. Korte og letlæste (lix 13) og med QR-koder, som man kan scanne. I små film får man mere at vide om de dyr, som hullerikkerne møder. En sjov kombination af fiktion og fakta.

  • Kuk i reden
  • En værre stinker
  • Frø fra himlen
  • Hold snuden for dig selv

Bagest i Læs og oplev-bøgerne findes et par sider med opgaver, hvor børnene kan tjekke deres viden om bogens fakta. Hvis de ser de små QR-kodet film, så finder de svarene. Der er også tips og ideer til, hvad I kan kigge efter, hvis I selv tager på hullerik-eftersøgning i naturen.

Hvis man bliver helt grebet af hullerikkerne, så kan man besøge hullerikkerne på deres egen hjemmeside eller downloade et gratis opgavehæfte.

 

Tags: ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Overnat i et shelter - Vilde Vide Verden : Vilde Vide Verden | 2. september 2016

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *