Ahornsirup

Filed in Verden by on 12. marts 2016 3 Comments

Lange, dovne morgener er noget af det bedste. Især når man er bænket til morgenmadsfest med gode venner. Min favorit ved morgenbordet er French Toast med friske bær og ahornsirup. Der er nemlig noget særligt over retter, der bringer minder frem – og sådan er det med mig og ahornsirup.

Jeg tilbragte for mange år siden et år i Canada. Ud over at der blev spist en del ahornsirup, havde jeg også mulighed for at se, hvordan ahornsiruppen blev produceret. Så for mig er ahornsirup smagen af canadisk natur.

Det særlige ved ahornsirup er, at det fremstilles af saft fra sukkerløn, Acer saccharum (på engelsk: sugar maple). Sukkerløn er kun hjemhørende i den østlige del af det nordamerikanske kontinent – og kun i den nordlige del af udbredelsesområdet kan man indsamle saft fra ahorntræer til produktion af ahornsirup.

SukkerlønMarts er den primære måned for tapning af saft. På det tidspunkt er vinteren ved at være slut, og naturen vågner efter en lang dvale. Landskabet er stadig dækket af sne, og det fryser om natten, men den første tø melder sig om dagen. De højere dagstemperaturer får den sukkerholdige saft til at stige i træerne. Sukkeret er en madpakke, som blev lagret, da bladene faldt af om efteråret, og som skal give næring til løvspringets nye knopper. Når først knopperne begynder at grønnes, er sæsonen for tapning af saft slut.

Det er her på overgangen mellem vinter og forår, at man slår de første taphaner i sine ahorntræer. Hvor mange per træ afhænger af træets omkreds – jo større træer, jo flere taphaner, helt op til fire per træ. Fra taphanen dryppede saften traditionelt ned i en spand, der hang på træet – dryp, dryp, dryp. Spandene blev så tømt løbende og siruppen kogt over åben ild i et skur i skoven.

I dag foregår det ikke helt sådan. Saften løber nemlig fra taphanerne direkte over i kilometervis af forbundne plastikrør, hvorefter saften bliver pumpet over i store ståltanke, hvor den bliver inddampet til sirup. Ikke helt så kønt at se på, men unægtelig mere effektivt. Og effektivitet er vigtigt, da ahornsirup i dag er en multi-milliard industri. Quebec i Canada og Vermont i USA er de største producenter af ahornsirup.

Der kan i sæsonen dagligt tappes 2-5 l saft pr. træ, i alt ca. 35-50 l pr. sæson. Saften har et sukkerindhold på omkring 2-5 %. Efter inddampningen fås en sirup med et sukkerindhold på 60-70 %. Der inddampes 40-60 l ren saft til fremstilling af 1 l sirup. Så det er ikke underligt, at ahornsirup er dyrt. Selve saften er en klar væske, men ved opvarmning bliver den gyldenbrun. Siruppen smager rund og aromatisk – og er altså rigtig skøn på French Toast!

I Danmark har vi ikke sukkerløn, men efter sigende skulle det være ret nemt at tappe birkesaft, som også kan koges ind til sirup. Birkesaft har dog kun et sukkerindhold på omkring 1 %, så der skal koges lidt mere. Til gengæld skulle det også være sundt blot at drikke birkesaften, som har en mild smag. Læs mere her ved Dansk hjemmeproduktion. I kan stadig nå det i år.

 

Tags: , ,

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Det er vinter - Vilde Vide Verden : Vilde Vide Verden | 4. december 2016
 1. Ann-Christine siger:

  Kære Heidi,
  Hvor er det dog en skøn og inspirerende blog du har! Fyldt med gode ideer – jeg har i hvertfald lige gemt linket til fugletegninger og har planer om at lave sjov med æg i påsken med børnene 😉
  Dejlig aften til dig
  Kh Ann-Christine

  • Heidi Elberling siger:

   Hvor dejligt at du kiggede forbi – det er jeg rigtig glad for. Også skønt at du fandt noget, du kunne bruge! Jeg håber, at I får fornøjelse af det. God påske, når I når til det. KH Heidi

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *