Stjernehimlen

Filed in Anmeldelser by on 22. februar 2016 2 Comments

Jeg elsker de lange, lyse sommernætter, men vinternætterne kan også være fortryllende. Indenfor – foran pejsen med en god bog, som man kan drømme sig væk i. Udenfor – under en klar stjernehimmel.

Stjernehimlen har gennem alle tider vakt forundring. Når man kigger på den, tænker man, at de glimtende stjerner må have en betydning. De mest karakteristiske grupper af stjerner har derfor ofte navne. Vi kalder dem stjernebilleder. Fordi Jorden drejer rundt, skifter billederne placering på stjernehimlen efter årstiderne.

Det eneste frustrerende ved himlens smukke stjerner er, hvor svære de er at kende fra hinanden. Karlsvognen er dog ofte nem at finde – og i Danmark befinder den sig altid over horisonten. Vidste I, at den er en del af stjernebilledet Store Bjørn? Men hvor er Nordstjernen? Som også kaldes Polaris og er en del af stjernebilledet Lille Bjørn. Man kan finde den ved at forlænge Karlsvognens bagerste side opad fem gange. Lidt pudsigt er det, at den amerikanske stat Alaskas flag (som I kan se herunder) faktisk viser Karlsvognen og Nordstjernen i stiliseret form.

Alaskas flagVille det ikke være cool at kunne finde sit eget stjernebillede på nattehimlen? Selv er jeg født i Tvillingernes tegn, og jeg ville gerne finde billedet med Castor og Pollux. Når man først har fundet Karlsvognen, så skulle man kunne finde Castor og Pollux, hvis man fra vognstangen følge diagonalen gennem selve vognen – hvilket jeg dog ikke synes er så let, som det lyder.

Men heldigvis er der teknisk hjælp at hente. Med en smartphone eller tablet kan I nemt blive klogere på stjernehimlen lige over jer. Der findes en mængde stjernehimmel-apps i både App Store og Google Play. Flere af dem er gratis. Generelt fungerer de sådan, at når I peger jeres smartphone eller tablet mod himlen, så ser I stjernerne på skærmen – og nogle gange også planeterne og stjernetågerne, som er områder, hvor nye stjerner fødes. Stjernerne er oftest optegnet i stjernebilleder og markeret med navne og numre. Nogle apps har også den funktion, at de kan vise stjernerne andre steder på Jorden i det givne øjeblik.

Jeg har selv købt app’en Stjernekort 3D + (Sanville Software), fordi den har alle stjernebillederne på dansk – det gør den sjovere at bruge for børn. App’en er fascinerede og brugbar for de fleste aldersgrupper, da den er visuelt flot – og man har mulighed for at fordybe sig yderligere i astrologiske detaljer. Og den har en særlig aftentilstand med rødt lys, som gør den nemmere at bruge om aftenen. Så nu har jeg endelig fundet Castor og Pollux.

Hvis man er virkelig interesseret i stjernerne, så kan computer-programmet Stellarium også anbefales. Stellarium er et open-source planetarium, der også benyttes i rigtige planetarier. Det findes både til Windows og Mac og er gratis. Stellarium viser jer nattehimlen netop nu. Man skal blot indtaste ens position og et klokkeslæt, og så kan man ellers gå på opdagelse i den interaktive stjernehimmel, hvor man kan klikke på de forskellige stjerner og planeter for at få mere information om dem.

Vinteren lakker jo efterhånden mod enden, men nætterne er stadig lange og mørke. Så hvis I er interesserede i stjerner, så find en stjernehimmel-app og brug nogle timer på at kigge på stjernerne.

Og hvis I er nysgerrige efter, hvordan der ser ud på stjernerne, så tag et kig på mit tidligere indlæg om Solen. For vores egen Sol er en stjerne lige som de andre milliarder af stjerner, der findes på nattehimlen. Stjernerne er dog meget forskellige i deres størrelse og temperatur, men mere om det en anden gang.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *