Fyrværkeri

Filed in Viden by on 6. januar 2016 0 Comments

Så skriver vi 2016, og Vilde Vide Verden ønsker jer et godt nytår!

De fleste har sikkert skudt det nye år ind med fyrværkeri. Vores familie så et fortryllende show med glitrende, gylden regn, strålende sole og stjerner, perfekte ringe og hjerter. Fyrværkeriet bragte tankerne hen på troldmanden Gandalfs magiske fyrværkeri. Jeg læser nemlig i øjeblikket Hobbitten sammen med min ældste datter. Men jeg fik også lyst til at vide lidt mere om fyrværkeri. Hvis der er andre, der er nysgerrige, så læs med her.

FireworksFoto: Ondrejk via Wikimedia Commons

Fyrværkeri blev opfundet i Østen – måske i Kina, måske i Indien – for 1-2000 år siden. Det blev oprindeligt anvendt til at afværge onde ånder. Man tænker sig, at bambusrør blev smidt i ilden, hvor de eksploderede på grund af de indvendige luftlommer. Måske stoppede datidens alkymister rørene med en blanding af salpeter, trækul, svovl og andre ingredienser – en tidlig form for krudt. Det første fyrværkeri producerede derfor lyd og røg (kanonslag). Bambussen blev senere erstattet af rør af papir. Endnu senere fandt man ud af at skyde fyrværkeriet op på himlen med pile (de første raketter).

Nogle krediterer Marco Polo med at bringe fyrværkeriet til Europa i 1200-tallet, men sandsynligvis fandt det vej via flere kanaler: opdagelsesrejsende, korsfarere, købmænd og diplomater. I Europa blev der allerede i renæssancen etableret pyrotekniske skoler, hvor man uddannede fyrværkerikunstnere, og den dag i dag kan man blive uddannet til fyrværkerimester – også i Danmark.

Basalt set er fyrværkeri et rør med krudt (’en sats’) og en lunte. Satsen består af en blanding af brændsel, iltningsmiddel og noget til at give effekt. Oprindeligt var fyrværkeriet kun hvidt og gyldent, men i Italien fandt man i starten af 1800-tallet ud af at indarbejde spormængder af metaller og andre tilsætningsstoffer for at skabe de farver, vi også ser i moderne fyrværkeri.

Her følger en simplificeret liste over effekter:

  • rød: strontium
  • orange: calcium
  • gul: natrium
  • grøn: barium
  • blå: kobber
  • hvid: magnesium
  • sølv: aluminium
  • guld: kul og jern

Langt størstedelen af det fyrværkeri, der anvendes i dag, er fra Kina. Byen Liuyang betragtes således som verdens fyrværkerihovedstad. Men der findes fyrværkeriproducenter i hele verden – og derfor findes der selvfølgelig også en konkurrence, hvor der konkurreres om, hvem der er bedst til at lave fyrværkeri: The Philippine International Pyromusical Competition.

Den næste årlige konkurrence starter den 13. februar 2016 i Manilla i Filippinerne. Danmark deltager ikke, men der er deltagere fra seks andre europæiske lande. Konkurrencen er fordelt på 6 dage med to shows per dag med en uges mellemrum. Sidste års vinder var Holland. Hvis I er nysgerrige efter at se de tidligere års show, så klik her.

Hvis I vil vide mere om opskrifter, effekter og typer, så klik ind på Den Store Danske.

 

Tags:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *