Kalkun til jul

Filed in Verden by on 16. december 2015 0 Comments

I Danmark er der sjældent kalkun på bordet til jul. Anderledes er det i USA. Her får man oftest kalkun. Et faktum man ikke er i tvivl om, hvis man har set nogle af Disneys klassiske tegnefilm. Kalkunen forherliges særligt i Stuck on Christmas – som vi ser hvert år til jul på dvd’en Mickey Mouse fejrer jul med alle sine venner.

USA er et stort land, og vi kom til at tale om, hvor mange kalkuner, de mon spiser. Det viser sig, at i USA er kalkun ikke kun populært til jul, men også til påske og thanksgiving. Resultatet er, at amerikanerne årligt spiser flere end 200 millioner kalkuner. 200.000.000. Men kun lidt over en tiendedel bliver tilberedt til jul: 22 millioner er dog stadig et stort tal.

KalkunFoto: via American Hunter

Hvis I kaster jer ud i kalkun til jul, så er her lidt fakta, som I kan krydre middagen med.

  • Den vilde kalkun er naturligt hjemhørende i USA og i dele af Canada og Mexico. Den lever i åbne skovområder. Arten var ved at uddø i starten af 1900-tallet, men den blev reddet, og i dag lever der omkring 7 millioner vilde kalkuner i USA.
  • Kalkunen blev domesticeret for over 2.000 år siden af Mayaerne i Mexico. Den kom til Europa med de spanske erobrere i starten af 1500-tallet og nåede til Danmark omkring år 1550.
  • Vilde kalkuner kan veje op til 10 kg og blive over en meter lange. Men selv om de er så store, kan de godt flyve. Og de kan løbe 30-40 km/t – sikkert en del hurtigere end I kan!

Hvis I vil vide mere om vilde kalkuner, så find filmen My life as a turkey på nettet. Denne smukke, charmerende og tankevækkende film er baseret på en sand historie og udforsker et af de sjældne øjeblikke, hvor mennesker og dyr bliver tættere forbundet end naturen normalt tillader.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *