Christmas Island

Filed in Verden by on 24. december 2015 0 Comments

Her i julen er det sjovt at sende en tanke tilbage i tiden til Kaptajn William Mynors. Han var kaptajn i det britiske East India Company og opdagede juledag 1643 en ubeboet ø i Det Indiske Ocean. Øen blev navngivet Christmas Island. På dansk Juleøen.

Øen hører under Australien og ligger 2360 km NV for Perth. Det er en lille ø, lidt større end Samsø, men med et rigt dyre- og planteliv med mange endemiske arter. Omkring 1.500 personer kalder øen hjem – et hjem, som de deler med millioner af krabber. Der er nemlig 14 arter af landlevende krabber på øen. Mest kendt er Christmas Island Red Crab. Krabben har en smuk rød julekulør og er relativ stor. Dens rygskjold er omkring 10 centimeter i diameter – med ben er den på størrelse med en middagstallerken.

Red crabFoto: Allison K. Shaw via National Geographic

Christmas Island er især kendt for sin årlige krabbe migration, der finder sted lige før jul ved starten af regntiden. På det tidspunkt strømmer flertallet af øens omkring 30-50 millioner røde krabber fra regnskoven til havet for at gyde. Et svimlende antal. At det er landkrabber betyder, at de voksne krabber ikke kan overleve i havet, men at æggene alligevel skal lægges i havet, hvor larverne vokser op, indtil det er tid til at gå på land.

Se krabberne på deres rejse mod havet i videoen herunder. De må forcere skove, byer og veje på deres vej. Mange steder på øen har man dog bygget specielle broer og opsat vejspærringer, så krabberne ikke skal ende deres liv på landevejen. Det kan ikke være nemt for øens beboere at komme i skole og på arbejde.

Hvis I mener at have hørt om andre jule-øer, så er det helt korrekt. Tasmanien er nabo til en, og der findes også en i Afrika. Kiritimati i Stillehavet hed også tidligere Christmas Island – navngivet af den berømte opdagelsesrejsende James Cook ved juletid i 1777.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *