Solen

Filed in Viden by on 15. november 2015 1 Comment

NASA har offentliggjort en fascinerende video af solen. Videoen er baseret på billeder taget fra NASAs Solar Dynamics Observatory, der siden 2010 har taget billeder af solen hver tolvte sekund i ti bølgelængder af usynligt ultraviolet lys. Hver bølgelængde viser materiale af forskellige temperaturer og er tildelt en unik farve. Men man behøver faktisk ikke forstå, hvad der sker.

Videoen er meget smuk, så nyd den – og tænk imens på, at Solen er noget særligt for os, da der ikke ville være liv på Jorden uden den. Men tænk også på, at Solen i realiteten blot er en almindelig stjerne, som der findes omkring 200 milliarder af i vores egen galakse Mælkevejen. Et svimlende stort antal, der giver en fornemmelse af universets størrelse.

Videoen tager en halv time, og det første minut viser blot samme tekst, så spring gerne lidt frem.

Selv om vi befinder os 150 millioner km fra Solen, har NASA udviklet Solar Dynamics Observatory for at hjælpe os med at forstå Solens indflydelse på Jorden. Man ved for eksempel, at solstorme giver risiko for massive strømsvigt på Jorden. Som det fornemmes på videoen, er Solen så varm, at alt materiale fordamper og bliver til gas. Solstorme opstår blandt andet fordi, der afstødes store mængder magnetiseret gas fra solens overflade. NASA ønsker at blive i stand til at forudsige, hvornår noget som det sker.

Hvis I vil læse mere om Solen, så klik ind på rummet.dk her.

 

Tags:

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Stjernehimlen - Vilde Vide Verden : Vilde Vide Verden | 22. februar 2016

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *